nieuws

Microsoft stopt ondersteuning Office 2016 voor Mac in oktober

24 juni 2020

Na 5 jaar Microsoft stopt op 13 oktober 2020 met ondersteunen van Office 2016 voor MacOS.

Dit wil zeggen dat Office 2016 voor Mac vanaf 13 oktober 2020 geen technische ondersteuning, bugfixes of beveiligingsupdates meer krijgt. De software stopt natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Na verloop van tijd lopen gebruikers echter wel beveiligings- en compatibiliteitsrisico’s. Alle versies van Office 2016 zijn getroffen (Home, Business, Family en Student).

Inmiddels is Office 2019 voor MacOS alweer enige tijd beschikbaar en Microsoft blijft die versie ondersteunen tot 10 oktober 2023.

Online-diensten worden ook beperkt

Microsoft heeft nog een aankondiging. Na 13 oktober heb je Microsoft 365 Apps, nodig om verbinding te kunnen maken met clouddiensten van het bedrijf. Microsoft zal oudere versies van zijn kantoorsoftware niet actief afsluiten, maar deze worden ook niet meer bijgewerkt voor nieuwe clouddiensten. Zodra iets in de cloud veranderd, zullen koppelingen mogelijk niet meer werken.

Bron: onemorething.nl

in september nemen we afscheid van PHP 7.1 en 7.2

30 april 2020

Later dit jaar gaan we de oudere PHP versies verwijderen op al onze hostingservers. Mocht je deze versies nog gebruiken, dan kan dit gevolgen hebben voor de werking van je website, dus lees deze pagina goed door. Ben je niet zo technisch? Deel dit bericht dan met je website-beheerder.

Om welke PHP versies gaat het?
Momenteel kun je de volgende vier PHP versies gebruiken op onze servers: 7.1, 7.2, 7.3 en 7.4. Omdat PHP versies 7.1 en 7.2 aan het einde van dit jaar niet meer worden ondersteund en verouderd zijn, zullen binnenkort alleen PHP versies 7.3 en 7.4 nog beschikbaar zijn.

Waarom?
De PHP organisatie brengt regelmatig nieuwe PHP versies uit. In elke nieuwe versie zijn veiligheidslekken gedicht, nieuwe functies toegevoegd, en is de snelheid verbeterd. Zo is PHP versie 7.3 weer een stuk sneller dan 7.1! Eind dit jaar loopt de ondersteuning af voor PHP versies 7.1 en 7.2. Dit betekent dat vanaf dat moment veiligheidslekken niet meer worden gedicht. Om te voorkomen dat we gevaar lopen om te worden gehackt, is deze upgrade noodzakelijk. De nieuwe privacywetgeving verplicht ons dit ook.

Wanneer?
We voeren deze aanpassing in twee fases door:

Fase 1: begin september (31 augustus – 4 september 2020)
Alle hostingpakketten die momenteel PHP 7.1 of 7.2 gebruiken, zetten we om naar versie 7.3. Hierbij heb je in het control panel nog de mogelijkheid om de PHP versie tijdelijk terug te zetten naar 7.1 en 7.2. We controleren voor zover mogelijk alle websites op juiste werking, en zetten de PHP versie pro-actief terug – en informeren je hierover.

Fase 2: eind november (23 november – 27 november 2020)
Alle hostingpakketten die op dat moment nog PHP 7.1of 7.2 gebruiken, zetten we nogmaals om naar versie 7.3. De mogelijkheid in het control panel om de PHP versie terug te zetten naar 7.1 en 7.2 is dan niet meer mogelijk. Ook wij kunnen deze versie dan niet meer voor je activeren.

Wat moet ik doen?
Indien je een CMS systeem zoals WordPress, Joomla, Drupal of PrestaShop gebruikt, zorg er voor dat je hebt geupdate naar een recente versie. De onderstaande versies zijn compatible met PHP 7.3:

WordPress 5.1 of hoger
Joomla 3.9.1 of hoger
Drupal 8.6.4 of hoger
PrestaShop 1.7.7 of hoger
Als je een ander systeem gebruikt, of indien je een website hebt laten maken door een website-bouwer – informeer dan bij die partij of je website geschikt is voor PHP 7.3.

Kan ik testen of mijn website geschikt is voor PHP 7.3?
Dat kan! Je kunt in het cPanel control panel van je hostingpakket via de optie “Select PHP version” de versie van je pakket nu al op 7.3 zetten. Mocht je site dan niet meer werken, dan kun je de versie direct weer terugzetten. Omdat verschillende PHP versies op een andere manier met de MySQL database praten, kan het nodig zijn dat je de database moet repairen/herstellen na het switchen van PHP versie. Dit kan ook eenvoudig in het control panel onder de optie “MySQL databases”.

office 365 krijgt nieuwe naam: microsoft 365

21 april 2020

Vanaf 21 april 2020 krijgt Office 365, de populaire kantoorsoftware uit de cloud van Microsoft, de naam Microsoft 365. De naam wordt doorgevoerd voor zowel consumenten als voor zakelijke abonnementen.

Wat verandert er?
Eigenlijk verandert er niets voor zowel consumenten als zakelijk afnemers. De prijzen van alle licenties blijven hetzelfde. Het gaat dus met name om een naamsverandering. Al zijn er ook een paar nieuwe functies.

De namen van de volgende licenties veranderen als volgt:

  • Office 365 Business Essentials wordt Microsoft 365 Business Basic
  • Office 365 Business Premium wordt Microsoft 365 Business Standard
  • Microsoft 365 Business wordt Microsoft 365 Business Premium
  • Office 365 Business wordt Microsoft 365 Apps for Business
  • Office 365 Pro Plus wordt Microsoft 365 Apps for Enterprise

compleet vernieuwde website

20 april 2020

 

Vanaf vandaag staat onze compleet vernieuwde website met een fris uiterlijk online.

saen-it passportal

1 april 2020

Cloud based wachtwoord manager.
Veel bedrijven worstelen met het bijhouden en beheren van alle wachtwoorden die er binnen een organisatie zijn. We zien post-its aan een beeldscherm, stickers onder een toetsenbord, Excel documenten met de bestandsnaam “wachtwoorden.xls”, enz. Dat is allemaal zowel zéér onveilig als onoverzichtelijk. Ook ontstaan er vaak problemen als er een werknemer niet meer werkzaam is.

Alle wachtwoorden dienen dan aangepast te worden omdat niemand weet welke wachtwoorden bij de desbetreffende persoon bekend waren. Vaak worden er onveilige en dezelfde wachtwoorden gebruikt omdat we als mens nou eenmaal moeilijke wachtwoorden niet (goed) kunnen onthouden. Dat is volstrekt normaal maar wel zeer onveilig!

SAEN-IT Passportal lost deze problemen op.
Wij maken voor de organisatie een eigen omgeving in onze passportal. Per gebruiker wordt er een persoonlijke kluis, een bedrijfskluis, een iPhone of Android app en plug-ins voor de internetbrowser ontvangen. SAEN-IT heeft géén toegang tot deze omgeving, maar we kunnen wél de wachtwoorden die wij aanmaken en verstrekken met de gebruikers of groepen delen.

Wij hoeven dus niet meer wachtwoorden per mail of via WhatsApp te delen. Deze zetten we in de persoonlijke- of bedrijfskluis. Gedeelde wachtwoorden kunnen zelf worden gewijzigd en tevens gelijk ook bij ons gewijzigd. Wachtwoorden die zelf worden ge maakt in de persoonlijke kluis, zijn alleen zelf zichtbaar. Wachtwoorden in de bedrijfskluis zijn alleen zichtbaar voor de mensen die toegang hebben tot de folders binnen deze kluis. Per afdeling of groepen kan dit worden ingericht.

SAEN-IT heeft geen toegang tot deze persoonlijke of bedrijfskluis. We kunnen wel zien of er wachtwoorden lang niet zijn gewijzigd of dat er wachtwoorden gewijzigd dienen te worden omdat er een personeelslid niet meer werkzaam is. Door gebruik te maken van de Two factor authenticatie (2FA) ben je zeker van een veilige omgeving.